Install drupal
De la EuroDomenii - Domenii .Eu .Ro Registrator Acreditat
Instalare Drupal 6.0
La 13 februarie a fost lansat Drupal 6 (vezi anunţul). Această versiune a adus multe noutăţi… dar nu îmi rămâne decât să cred aceasta, pentru că nu am folosit Drupal 5 deci nu am termen de comparaţie. Oricum, în anunţul deja indicat se găseşte o listă a noutăţilor, cu capturi. Dacă preferaţi materialele video, atunci vă recomand să mergeţi aici pentru a vedea un lung material despre aceste noutăţi. Urmărind acel videotutorial am văzut multe lucruri pe care mi-ar place să le văd în WordPress, CMS-ul meu favorit. Dacă vreţi mai multe videotutoriale despre Drupal 6 (inclusiv despre instalare) vă recomand să mergeţi aici.
Am făcut chiar atunci primele teste de instalare a acestui CMS. Mă bucurasem să văd pachetul cu interfaţa în română dar după despachetare mi s-a părut ciudat. Şi într-adevăr ceva nu era bine la el (ca structură de fişiere şi directoare în primul rând, ceea ce mi-a sărit mie în ochi), şi aşa se face că în câteva ore traducerea în română a dispărut şi nu a mai apărut zile întregi. De aceea am amânat subiectul, iar astăzi am constatat nu doar că româna a revenit, dar şi că s-a ajuns deja la versiunea 6.1 - fără noutăţi introduse, doar cu buguri rezolvate (vezi anunţul).
Cum nu prea pot evita comparaţiile cu WordPress, am fost curios să văd cum stau ca "greutate". După cum vedeţi din capturile de mai sus, diferenţa de dimensiune este neglijabilă (0,09MB) şi chiar şi numărul de fişiere şi de foldere este destul de apropiat. Am pus şi traducerea în limba română peste kitul nativ de Drupal şi am început instalarea. După doar câteva minute instalarea era terminată. O vedeţi mai jos prezentată în capturi. Şi câteva consideraţii…
Dacă aţi pus traducerea în română, încă de la primul pas al instalării veţi putea opta pentru limba noastră. Apoi vine un pas care cere intervenţia pe server. Fie din control panelul contului Dvs, fie chiar dintr-un client FTP (precum FileZilla) daţi drept de scriere la folderul default din folderul sites. Evident e vorba doar de un pas intermediar.
Acum va trebui să daţi informaţiile despre baza de date. Dacă la WordPress aceste date se trec în wp-config.php, la Drupal se completează online. Atenţie: folosiţi Opţiuni avansate dacă cumva baza de date nu este pe localhost. Apoi va începe instalarea: nu aveţi nimic de făcut, doar de urmărit. La final vi se aminteşte să scoateţi drepturile de scriere date temporar pe calea /sites/default/ şi vi se cere un titlu pentru sit şi datele cu care doriţi să vă identificaţi pentru administrarea lui.
Parcurgând aceşti paşi veţi ajunge la pagina care vă felicită: aţi instalat Drupal!!!
Frumos ar fi ca în alte materiale să vorbim despre partea de administrare, teme, configurări… Nu promit, dar poate că da. Sau poate se va găsi un colaborator?