Phpbb forum

De la EuroDomenii - Domenii .Eu .Ro Registrator Acreditat

Revizia pentru 23 ianuarie 2009 19:59; WikiAdmin (Discuție | contribuții)
(dif) ←Versiunea anterioară | afișează versiunea curentă (dif) | Versiunea următoare → (dif)
Salt la: navigare, căutare

Administrare forum phpBB

  • Forumul phpBB este într-o continua îmbunatatire si înoire, astfel, de la ultimul numar al revistei, au aparut versiunile phpBB 2.0.5 si phpBB2.0.6. Noile versiuni aduc o serie de îmbunatatiri a performantelor în functionare forumului, au fost rezolvate o serie de bug-uri observate si sesizate de utilizatorii aplicatiei, s-a renuntat la verificarea id-ului sesiunilor, s-a imbunatatit sistemul de cautare pentru forumurile ce folosesc caractere non-latine, a fost îmbunatatit sistemul de mesaje în bloc (Mass Email) si a fost actualizat sistemul de cache (timpul de generare al paginilor s-a redus simtitor).

În versiunea phpBB 2.0.6 s-au rezolvat o serie de probleme aparute în securitatea forumului, precum si câteva bug-uri observate de utilizatori în partea de mesagerie.

Update la phpBB 2.0.6

Înainte de a face un update, o înlocuire de fisiere, o instalare de noi module si în general înaintea oricarei actiuni asupra fisierelor sau a bazei de date, salvati baza de date si fisierul config.php. Daca anterior ati avut instalat un forum phpBB de versiune mai veche se poate trece la noua versiune foarte usor facând un update. Desigur, exista si varianta stergerii vechiului forum si instalarii unuia nou. Varianta are dezavantajul ca se pierd personalizarile realizate anterior, acestea trebuind refacute.

Exista doua pachete de update Changed Files Only si Patch File Only, ambele fac acelasi lucru: aduc modificarile necesare trecerii la noua versiune, dar în moduri diferite. Astfel pachetul phpBB-2.0.6-files.zip - Changed Files Only contine doar fisierele ce trebuiesc înlocuite în versiunea mai veche, fiind un pachet de update. Înainte de a suprascrie fisierele din pachet este bine sa se faca o copie de siguranta a fisierului config.php si a bazei de date. Fisierele se copiaza direct pe server, acestea înlocuind fisierele vechi. Arhiva contine mai multe pachete ce permit trecerea de la diferite versiuni vechi la versiunea noua. Dupa copierea fisierelor vor trebui reinstalate eventualele module care folosesc fisierele rescrise. O metoda de update mai buna, este rularea fisierului install/update_to_206.php care face acelasi lucru dar automat, în plus verifica si structura bazei de date. Dezavantajul metodei este evident: dupa copiere toate modulele instalate anterior trebuie reinstalate.

Al doilea pachet de update este phpBB-2.0.6-patch.zip - Patch File Only, în acest caz se copiaza directoarele aflate în pachet pe server si se ruleaza install/update_to_206.php. Pachetul contine fisiere si pentru update pe sistemele Linux, astfel fisierele de patch vor trebui rulate din linia de comanda folosind aplicatia patch. Comanda este de genul: patch -p0 phpBB-2.0.4_to_2.0.6.patch.În acest caz se va face update-ul de la versiune 2.0.4 la 2.0.6. Aceasta metoda are avantajul ca pastreaza toate personalizarile realizate anterior, verifica automat structura bazei de date si face modificarile necesare.

Daca se foloseste o metoda automata de update trebuie avut grija ca dupa update sa se stearga directoarele Contrib si Install.

In plus fata de versiunea 2.0.4, in timpul procesului de instalare a aparut o fereastra de alegere a modalitatii de download a fisierului config.php: "Întrucât extensiile FTP sunt activate în aceasta versiune a PHP-ului, aveti posibilitatea de a încerca sa plasati prin ftp fisierul de configurare la locul lui."

Down ftp.gif

Administrarea forumului

Dupa instalarea forumului, în partea de jos, sub tabelul cu forumurile si datele statistice, apare un link numit Panoul Administratorului. Acest link este vizibil doar administratorilor si are ca tinta Panoul Administratorului, locul de unde se pot seta toate functionalitatile forumului. Initial exista doar un singur administrator, acela care a facut instalarea forumului, ulterior numarul de administratori poate fi marit. Toti administratorii vor avea aceleasi drepturi de administrare a forumului.

Panoul administratorului este împartit în doua ferestre (frame-uri). În partea stânga va fi în permanenta meniul general iar în partea dreapta vor fi informatii si formulare specifice sectiunii selectate din Meniu. Meniurile sunt grupate dupa interes în mai multe categorii.

  • Administrare forumuri;
  • Administrare generala;
  • Administrare grupuri;
  • Administrare stiluri;
  • Administrare utilizatori.

Un panou de administrare demonstrativ se gaseste pe site-ul phpBB.ro în sectiunea Admin Demo.

1. Administrare forumuri

Aceasta sectiune este destinata modificarii, adaugarii si stergrii forumuri.

Admin forumuri.gif

a. În sectiunea de Management se poate adauga, sterge, modifica, reordona si resincroniza categoriile si forumurile. O categorie înseamna un grup de forumuri cu aceeasi tema, un forum contine mai multe topicuri (subiecte) pe o tema data. De exemplu se poate creea o categorie numita Astronomie în care sa fie mai multe forumuri: Planete, Stele, Pulsari, etc. În aceste forumuri date, utilizatorii pot crea topicuri. Categoriile si forumurile sunt create de administrator, categoria are doar nume pe când forumurile au un nume si o descriere.

Nou forum.gif

Un forum poate fi mutat într-o alta categorie, poate fi închis sau deschis si poate avea activat sau nu sistemul de autocuratire. Acest sistem, odata activat, sterge subiectele în care nu s-a raspuns dupa un numar precizat de zile. Pentru aranjarea categoriilor si forumurilor, acestea pot fi mutate mai sus sau mai jos în lista de categorii/forumuri.

b. Permisiuni, permite un control al permisiunilor asupra forumului. Dupa selectarea forumului dorit, dintr-o lista a forumurilor, va apare un formular de setare a permisiunilor. Modul de lucru poate fi Modul simplu, în care permisiunile se seteaza pe ansamblul forumului sau Modul avansat în care permisiunile se seteaza în parte, pe fiecare operatie.

Permisiuni forum.gif

Operatiile care se pot face într-un forum si care pot fi setate sunt: vizualizare, citire, scriere, raspunde, modifica, sterge, lipicios (sticky), anunt, vot si creare sondaj. Aceste functionalitati pot fi lasate pentru operare vizitatorilor: toti, înreg (înregistrat), privat, mod (moderator) si admin (administrator). În functie de ce se doreste de la un forum se pot face combinatii între aceste permisiuni. În general nu este indicat sa lasati drept de scriere tuturor vizitatorilor, este bine ca acestia sa fie înregistrati ca utilizatori, altfel în forum vor fi mesaje de la "anonimi". În Modul simplu apar si câteva permisiuni speciale, cele care au în paranteza dreapta cuvântul [ Ascuns ], aceasta înseamna ca acele forumuri vor fi vazute doar de catre vizitatorii înregistrati (Înregistrat [ Ascuns ]), de catre vizitatorii înregistrati cu drepturi speciale (Privat [ Ascuns ]) sau de catre moderatori (Moderatori [ Ascuns ]). Toate aceste forumuri sunt accesibile administratorilor.

c. Curatirea tuturor forumurilor sau a unuia selectat sterge acele subiecte la care nu s-a raspuns într-un numar precizat de zile. Este acelasi lucru cu Autocuratirea ce poate fi setata din formularul de creare sau modificare a unui forum, cu observatia ca în acest caz se forteaza curatirea forumurilor.

2. Administrare generala

Admin generala.gif

a. Salveaza baza de date este operatiunea de salvare (backup) a informatiilor stocate în baza de date, adica a forumurilor, topicurilor, mesajelor, mesajelor private si a datelor utilizatorilor. Toate aceste date sunt salvate sub forma de cod SQL, intr-un fisier cu extensia .sql. Se poate salva toata baza de date, aceasta însemnând structura si datele continute sau doar structura sau doar datele continute de baza de date.

Backup.gif

Dupa cum se vede în imaginea de mai sus, pe lânga tabelele implicite ale forumului, formularul de salvare permite adaugarea si a altor tabele suplimentare. De asemenea, fisierul salvat poate fi comprimat, metoda recomandata pentru baze de date mari.

b. Configurare generala este probabil zona cea mai utilizata în administrarea unui forum phpBB. Aceasta zona este impartita în mai multe sectiuni:

  • Setarile generale ale forumului
  • Configurarile pentru cookie
  • Mesagerie privata
  • Configurarile de baza ale utilizatorilor si forumurilor
  • Configurari pentru imagini asociate (Avatar)
  • Configurarile COPPA
  • Configurarile de email

b.1. Setarile generale ale forumului este sectiunea din care se pot face modificari asupra layout-ului forumului. Se poate alege un nou stil, dupa ce anterior a fost instalat, se poate alege limba în care sa fie scrise meniurile si informatiile din cadrul forumului, inclusiv cele din Panoul Administratorului, se poate seta numarul de topice, de mesaje pe pagina, sau numarul de mesaje necesar pentru statutul de topic popular. Tot aici se pot face si câteva din cele mai interesante setari. Se poate opri functionarea forumului din optiunea: "Forum dezactivat. Aceasta actiune va face forumul indisponibil utilizatorilor. Nu închideti sesiunea curenta când dezactivati forumul, altfel nu veti mai fi capabil sa va autentificati din nou!", se poate seta modul de Înregistrare a noilor utilizatori: "Validarea contului activata de:" Nimeni (din momentul înregistrarii utilizatorul se poate autentifica în forum), Utilizator (utilizatorul primeste un mesaj pe adresa de email introdusa, mesaj ce contine un link de validare), Administrator (administratorul primeste un mesaj despre noul utilizator pe care poate sa-l primeasca sau nu în forum).

Chiar în prima parte a acestei sectiuni sunt câteva câmpuri foarte importante. În primul rând este câmpul cu numele domeniului, câmp ce trebuie sa contina exact nume domeniului pe care este instalat forumul. Daca forumul este instalat pe un subdomeniu - cum sunt cele de pe multe servere ce ofera spatiu gratuit - atunci este bine sa fie scris numele complet cu tot cu subdomeniu. Portul serverului este în mod implicit 80, dar daca serverul "asculta" pe alt port atunci acesta trebuie schimbat. Calea scriptului este cale spre forum, pornind din radacina domeniului. Cu alte cuvinte este calea de directoare spre forum ce împreuna cu domeniul formeaza URL-ul forumului. Aceasta cale poate fi modificata în anumite situatii. De exemplu, daca se doreste mutarea forumului într-un alt director, este suficient ca înainte de mutarea fizica a forumului sa se schimbe calea veche cu noua cale în acest câmp.

b.2. Configurarile pentru cookie. Forumul nu poate functiona pe un calculator ce nu permite cookie. În aceste mici fisiere se pastreaza anumite informatii necesare strict pe perioada în care sunteti autentificati în forum si sunt necesare pentru o buna securizare a contului personal.

b.3. Mesageria privata permite schimbul de mesaje între membrii forumului utilizând functionalitatile forumului si serverul de email al serverului gazda. Dar, acest lucru nu este neaparat si un lucru dorit, nu? În acest caz se poate dezactiva aceasta functionalitate. Tot de aici se poate seta numarul de mesaje.

b.4. Configurarile de baza ale utilizatorilor si forumurilor. Din aceasta sectiune se poate seta numarul de optiuni ale unui chestionar, daca este permis cod HTML sau BBCode în mesaje, daca sunt permise icon-uri cu emotive, calea unde se pastreaza aceste icon-uri, daca se permite existenta unei semnaturi personalizate, marimea acesteia si, foarte important, daca se permite schimbarea numelui de utilizator - in mod implicit si recomandat: Nu.

b.5. Configurari pentru imagini asociate (Avatar). Avatarul sau imaginea asociata este acea imagini, în general de mici dimensiuni, ce este reprezentativa pentru utilizator. Ea poate fi aleasa dintr-o galerie de imagini, daca se permite acest lucru, poate fi introdusa prin scrierea URL-ului absolut, daca se permite acest lucru, sau poate fi încarcata pe server, daca se permite acest lucru. Pentru evitarea încarcarii forumului cu imagini mari sau gifuri animate exista optiuni de limitare a dimensiunii imaginilor. În mod implicit dimensiunile acceptate sunt: 80x80 pixeli (înaltime x latime) aproximativ 6kB.

b.6. Configurarile COPPA (Children's Online Privacy Protection), sunt legate de protectia copiilor fata de anumite abuzuri posibile pe Internet. Mai multe informatii, în limba engleza, se pot gasi pe pagina: http://www.epic.org/privacy/kids/ .

b.7. Configurarile de email. Sectiunea are doua parti. În prima parte sunt doua câmpuri necesare pentru personalizarea emailurilor trimise de forum în numele administratorului sau a firmei/institutiei proprietare. A doua parte este destinata setarilor necesare daca se foloseste un server SMTP extern.

În numarul viitor vor fi aratate si alte functionalitati ale forumului, cum ar fi: administrarea grupurilor de utilizatori, administrarea utilizatorilor si a stilurilor.Sursa

Unelte personale
Trusa de unelte