Drupal

De la EuroDomenii - Domenii .Eu .Ro Registrator Acreditat

(Diferența dintre versiuni)
Salt la: navigare, căutare
(Pagină nouă: =Drupal= '''Drupal''' este un sistem modular open source de gestionare a conţinutului, un cadru de dezvoltare pentru aplicaţii web şi motor de blogging. După anul 2000 Drupal a c...)
(Terminologie Drupal)
 
(6 revizii intermediare neafișate)
Linia 1: Linia 1:
=Drupal=
=Drupal=
 +
[[Image:103615721_828e830e50.jpg|right]]
 +
'''Drupal''' este un sistem modular open source de gestionare a conţinutului, un cadru de dezvoltare pentru aplicaţii web şi motor de blogging. După anul 2000 Drupal a câştigat în popularitate mulţumită flexibilităţii, adaptabilităţii, uşurinţei în administrare şi exploatare, precum şi a unei comunităţi online foarte active.
'''Drupal''' este un sistem modular open source de gestionare a conţinutului, un cadru de dezvoltare pentru aplicaţii web şi motor de blogging. După anul 2000 Drupal a câştigat în popularitate mulţumită flexibilităţii, adaptabilităţii, uşurinţei în administrare şi exploatare, precum şi a unei comunităţi online foarte active.
Linia 9: Linia 11:
----
----
 +
[http://download.chip.eu/ro/upload/softwareupload_ro_25238.html?tpvid=45520&tpv=Drupal+platform&lang=RO Click aici pentru a sugera o versiune nouă a acestui software]
 +
 +
 +
Drupal este o platformă gratuită de content management pentru proiectele web.<br />Drupal este o aplicaţie CMS puternică ce se poate utiliza pentru o varietate de site-uri web precum portaluri, site-uri de discuţii sau simple pagini personale. <br />Acesta oferă suport PHP5 şi versiunile sale mai recente sunt chiar mai sigure decât cele anterioare. De asemenea, unele bug-uri au fost eliminate. <br /><br />O platformă gratuită de content management, uşor de utilizat. </div>
 +
[http://download.chip.eu/ro/Drupal-platform-5.1_561311.html Sursa]
 +
 +
----
 +
=Terminologie Drupal=
 +
PHP este un limbaj de scriere incorporat in HTML. In mare parte sintaxa sa este imprumutata din C, Java si Perl cu un cuplu de trasaturi PHP-specifice. Scopul limbajului este sa permite proiectantilor web sa scrie dinamic si rapis pagini generate. (http://us2.php.net/manual/en/faq.general.php)
 +
 +
Drupal este construit in jurul colectarii modulelor. Sistemul de module Drupal se bazeaza pe conceptul de "hooks"/ prindere. O prindere/ un carlig este o functie PHP care este numita foo_bar, unde "foo" este numele modulului (al carui fisier este prin urmare modul foo.) si bar este numele pentru carlig/ prindere. Fiecare carlig are un set definit de parametri si un tip de rezultate specific. Pentru a extinde Drupal, un modul necesita doar implementarea unui carlig. Cand Drupal doreste sa permita interventia din partea modulelor, el determina ce module implementeaza un carlig si convoaca acel carlig in toate modulele permise de implementare. Puteti gasi mai multe informatii la adresa (http://api.drupal.org/api/group/hooks/5). Exista doua asemenea elemente in mediul Drupal;
 +
 +
Modulele de baza se refera la modulele care sunt incluse. Cu baza Drupal veti avea intotdeauna o cale de migrare de date pentru a actualiza cu noile versiuni.
 +
Modulele Contrib sau de contribuire se refera la acele module de contribuire pentru comunitatea Drupal care extind si imbunatatesc site-ul dvs Drupal. Modulele de contribuire pot fi downloadate de la adresa: http://drupal.org/project/Modules. Modulele nu fac parte din publicarea oficiala.
 +
 +
Contintul Drupal este creat in „noduri” individuale. Aproape intreg continutul in Drupal este stocat ca un nod. Cand oamenii se refera la „nod”asta inseamna o parte de continut din cadrul Drupal, care ar putea fi o inscriere, o poveste, o carte, etc.
 +
Continutul este uploadat catre site-ul dvs (imagini, fisiere) care este stocat in directorul de fisiere si un indicator din baza de date il indica.
 +
Blocurile sunt cutii cu continut care pot fi redate in anumite regiuni de pe paginile dvs web. Blocurile pot fi plasate in anumite zone de continut. Ele sunt de obicei generate automat de module dar administratorii pot crea blocuri manual.
 +
 +
Utilizatorii sunt conturile inregisatrate pe site-ul dvs.
 +
Rolurile va permit sa ajustati securitatea si administrarea Drupal. Un rol defineste un grup de utilizatori care au anumite privilegii asa cum s-a specificat in Controlul Accesului. Implicit, Drupal vine cu 2 roluri de utilizatori:
 +
 +
Utilizator anonim: acest rol este utilizat pentru utilizatori care nu au un cont de utilizator sau care nu s-au autentificat.
 +
Utilizator autentificat: acest rol este acordat automat tuturor utilizatorilor care se inscriu.
 +
Motorul sablon PHP este motorul tema care vine cu baza Drupal. Exista motoare tema alternative disponibile dar majoritarea experientei, documetatiei si a expertizei sunt plasate in baza motorului sablon php.
 +
Modulele sunt conectari pentru Drupal care extind functionalitatea de baza a acestuia. De aici puteti selecta care module sa functioneze.
 +
Dati click pe numele modulului in meniul de navigare pentru paginile lor individuale de configurare. O data ce se stabileste un modul trebuie facute disponibile noi permisiuni.
 +
 +
Meniurile sunt colectii de legaturi ( item de meniu) utilizati pentru a naviga pe un site web. Listele de mai jos afiseaza meniurile curente disponibile impreuna cu itemii lor de meniu. Selectati o operatiune din lista pentru a controla fiecare meniu sau element de meniu.
 +
Taxonomie sau Categorii Modulul taxonomie va permite sa clasificati continutul in categorii si subcategorii; acesta va permite multiple liste de categorii pentru clasificare (vocabulare controlate) si va ofera posibilitatea de a crea tezaure care indica relatia dintre termeni, taxonomii vocabulare controlate unde relatiile sunt indicate ierarhic) si vocabulare libere unde termenii sau expresiile sunt definite in timpul crearii continutului.[http://drupal.ro/terminologie-drupal Sursa]
 +
 +
=Foloseşti Drupal ?=
 +
Nu mai sta pe gânduri şi intră si tu în acest grup creat pentru toţi utilizatorii de drupal car vor să schimbe păreri şi idei, să ceară ajutorul şi să împărtăşească diferite experienţe întâmpinate pe parcursul utilizarii acestui minunat sistem de management al conţinutului, numit DRUPAL, şi poate chiar să se implice in nişte proiecte împreună.
 +
 +
Nu foloseşti Drupal încă? Dacă lucrezi in web design, în orice stagiu de experienţă ai fi, ar fi mare păcat să nu îl încerci pt. a vedea ce mult îţi poate simplifica munca ta şi ce poţi realiza cu acesta.
 +
 +
Cu mare parere de rău, chiar foarte mare părere de rău, vreau să remarc faptul că domeniul Drupal.ro şi site-ul găzduit pe acesta sunt de mult lăsate uitării de către proprietarul acestuia, cine o mai fi şi acesta... , spre ruşinea comunităţii drupal şi chiar open-source din România.
 +
Unii poate realizează acest lucru, alţii poate nu încă, dar sper să o facă şi să demonstreze întregii lumi ca şi România are un cuvânt de spus. Toţi avem de câştigat când ne unim forţele si experienţa. Asta sună mai ales pentru cei care au pierdut (nu foarte bine zis pierdut, mai degrabă investit) timp în implementarea Drupalului pe mai multe site-uri pe care probabil le-au creat, au câştigat experienţa, dar se gândesc, in modul infantil în care gândesc încâ mulţi români, să nu împartă din experienţa şi problemele pe care le-au întâmpinat, sau chiar mai rău crează ceva inovativ (module şi patch-uri) , dar le ţin doar pentru ei. Dacă ar fi făcut acest lucru toti contributorii din întreaga lume, multe din sistemele Open Source din întreaga lume nu ar fi existat acum.[http://groups.drupal.org/taxonomy/term/3870 Sursa]
[[Categorie:Softuri web gratuite]]
[[Categorie:Softuri web gratuite]]
[[Categorie:Drupal]]
[[Categorie:Drupal]]

Versiunea curentă din 25 februarie 2009 11:59

Drupal

103615721 828e830e50.jpg

Drupal este un sistem modular open source de gestionare a conţinutului, un cadru de dezvoltare pentru aplicaţii web şi motor de blogging. După anul 2000 Drupal a câştigat în popularitate mulţumită flexibilităţii, adaptabilităţii, uşurinţei în administrare şi exploatare, precum şi a unei comunităţi online foarte active.

Drupal este scris în limbajul PHP, însă instalarea, dezvoltarea şi întreţinerea unui site web Drupal nu necesită (de obicei) cunoştinţe de programare PHP.

Drupal funcţionează pe o platformă variată de sisteme de operare cum ar fi Unix, Linux, BSD, Solaris, Windows, sau Mac OS X. În afara PHP, Drupal are nevoie pentru a funcţiona şi de un server de web cum este Apache sau IIS precum şi de un motor de baze de date cum este MySQL.

La data de 7 august 2007, versiunea Drupal curentă este 5.2, fiind disponibilă şi o variantă în limba română.Sursa


Click aici pentru a sugera o versiune nouă a acestui software


Drupal este o platformă gratuită de content management pentru proiectele web.
Drupal este o aplicaţie CMS puternică ce se poate utiliza pentru o varietate de site-uri web precum portaluri, site-uri de discuţii sau simple pagini personale.
Acesta oferă suport PHP5 şi versiunile sale mai recente sunt chiar mai sigure decât cele anterioare. De asemenea, unele bug-uri au fost eliminate.

O platformă gratuită de content management, uşor de utilizat. </div> Sursa


Terminologie Drupal

PHP este un limbaj de scriere incorporat in HTML. In mare parte sintaxa sa este imprumutata din C, Java si Perl cu un cuplu de trasaturi PHP-specifice. Scopul limbajului este sa permite proiectantilor web sa scrie dinamic si rapis pagini generate. (http://us2.php.net/manual/en/faq.general.php)

Drupal este construit in jurul colectarii modulelor. Sistemul de module Drupal se bazeaza pe conceptul de "hooks"/ prindere. O prindere/ un carlig este o functie PHP care este numita foo_bar, unde "foo" este numele modulului (al carui fisier este prin urmare modul foo.) si bar este numele pentru carlig/ prindere. Fiecare carlig are un set definit de parametri si un tip de rezultate specific. Pentru a extinde Drupal, un modul necesita doar implementarea unui carlig. Cand Drupal doreste sa permita interventia din partea modulelor, el determina ce module implementeaza un carlig si convoaca acel carlig in toate modulele permise de implementare. Puteti gasi mai multe informatii la adresa (http://api.drupal.org/api/group/hooks/5). Exista doua asemenea elemente in mediul Drupal;

Modulele de baza se refera la modulele care sunt incluse. Cu baza Drupal veti avea intotdeauna o cale de migrare de date pentru a actualiza cu noile versiuni. Modulele Contrib sau de contribuire se refera la acele module de contribuire pentru comunitatea Drupal care extind si imbunatatesc site-ul dvs Drupal. Modulele de contribuire pot fi downloadate de la adresa: http://drupal.org/project/Modules. Modulele nu fac parte din publicarea oficiala.

Contintul Drupal este creat in „noduri” individuale. Aproape intreg continutul in Drupal este stocat ca un nod. Cand oamenii se refera la „nod”asta inseamna o parte de continut din cadrul Drupal, care ar putea fi o inscriere, o poveste, o carte, etc. Continutul este uploadat catre site-ul dvs (imagini, fisiere) care este stocat in directorul de fisiere si un indicator din baza de date il indica. Blocurile sunt cutii cu continut care pot fi redate in anumite regiuni de pe paginile dvs web. Blocurile pot fi plasate in anumite zone de continut. Ele sunt de obicei generate automat de module dar administratorii pot crea blocuri manual.

Utilizatorii sunt conturile inregisatrate pe site-ul dvs. Rolurile va permit sa ajustati securitatea si administrarea Drupal. Un rol defineste un grup de utilizatori care au anumite privilegii asa cum s-a specificat in Controlul Accesului. Implicit, Drupal vine cu 2 roluri de utilizatori:

Utilizator anonim: acest rol este utilizat pentru utilizatori care nu au un cont de utilizator sau care nu s-au autentificat. Utilizator autentificat: acest rol este acordat automat tuturor utilizatorilor care se inscriu. Motorul sablon PHP este motorul tema care vine cu baza Drupal. Exista motoare tema alternative disponibile dar majoritarea experientei, documetatiei si a expertizei sunt plasate in baza motorului sablon php. Modulele sunt conectari pentru Drupal care extind functionalitatea de baza a acestuia. De aici puteti selecta care module sa functioneze. Dati click pe numele modulului in meniul de navigare pentru paginile lor individuale de configurare. O data ce se stabileste un modul trebuie facute disponibile noi permisiuni.

Meniurile sunt colectii de legaturi ( item de meniu) utilizati pentru a naviga pe un site web. Listele de mai jos afiseaza meniurile curente disponibile impreuna cu itemii lor de meniu. Selectati o operatiune din lista pentru a controla fiecare meniu sau element de meniu. Taxonomie sau Categorii Modulul taxonomie va permite sa clasificati continutul in categorii si subcategorii; acesta va permite multiple liste de categorii pentru clasificare (vocabulare controlate) si va ofera posibilitatea de a crea tezaure care indica relatia dintre termeni, taxonomii vocabulare controlate unde relatiile sunt indicate ierarhic) si vocabulare libere unde termenii sau expresiile sunt definite in timpul crearii continutului.Sursa

Foloseşti Drupal ?

Nu mai sta pe gânduri şi intră si tu în acest grup creat pentru toţi utilizatorii de drupal car vor să schimbe păreri şi idei, să ceară ajutorul şi să împărtăşească diferite experienţe întâmpinate pe parcursul utilizarii acestui minunat sistem de management al conţinutului, numit DRUPAL, şi poate chiar să se implice in nişte proiecte împreună.

Nu foloseşti Drupal încă? Dacă lucrezi in web design, în orice stagiu de experienţă ai fi, ar fi mare păcat să nu îl încerci pt. a vedea ce mult îţi poate simplifica munca ta şi ce poţi realiza cu acesta.

Cu mare parere de rău, chiar foarte mare părere de rău, vreau să remarc faptul că domeniul Drupal.ro şi site-ul găzduit pe acesta sunt de mult lăsate uitării de către proprietarul acestuia, cine o mai fi şi acesta... , spre ruşinea comunităţii drupal şi chiar open-source din România. Unii poate realizează acest lucru, alţii poate nu încă, dar sper să o facă şi să demonstreze întregii lumi ca şi România are un cuvânt de spus. Toţi avem de câştigat când ne unim forţele si experienţa. Asta sună mai ales pentru cei care au pierdut (nu foarte bine zis pierdut, mai degrabă investit) timp în implementarea Drupalului pe mai multe site-uri pe care probabil le-au creat, au câştigat experienţa, dar se gândesc, in modul infantil în care gândesc încâ mulţi români, să nu împartă din experienţa şi problemele pe care le-au întâmpinat, sau chiar mai rău crează ceva inovativ (module şi patch-uri) , dar le ţin doar pentru ei. Dacă ar fi făcut acest lucru toti contributorii din întreaga lume, multe din sistemele Open Source din întreaga lume nu ar fi existat acum.Sursa

Unelte personale
Trusa de unelte